Att fira högtider…

Då närmar den sig, den högtid på året som jag vördar mest . Denna högtid som för oss urnördar och scifi-älskare är bland det heligaste på hela kalenderåret, men som för gemene man flyger förbi lika obemärkt som en vanlig vardag. Den 25 Maj är den här, och jag ska fira den på klassiskt vis i år.

Jag pratar då inte om andra Nördhögtider, såsom min födelsedag (Pi-dagen, 14 Mars), Talk Like a Pirate Day (19 September) eller Tapir Day (27 April)

a minimum duration of three months is generally acceptedErectile Dysfunction is a significant and common medical sildenafil dosage.

. Nej, jag pratar om den heligaste av de superheliga högtiderna
. Dagen då SciFi-nördar runt om i världen går ihop och firar skaparen av skriften som betytt så mycket för så många. Denna skrift som gett skratt, lycka och ibland även tårar till så många människor runt om i världen. Denna skapare som skapat literära verk som kanske inte likställs med andra fantastiska SciFi-författare so Philip K. Dick eller Arthur C. Clarke. Men som ändå har skapat verk så erkända att han bland nördkretsar fått en hel dag uppkallad efter sig.

Vad jag pratar om? Jag pratar såklart om Douglas Adams dödsdag, 25 Maj, som firas genom vad som kommit att kallas "Towel day". Ni som läst "liftaren" vet såklart vad som är så speciellt med en handduk, ni som fuskat och bara sett filmen eller de skräpböcker som finns ute som sammanfattar filmen snarare än faktiskt är ursprungsböckerna får eventuellt läsa på lite först.

En handduk är vad en riktigt schysst lirare har med sig var han än är i rymden. En handduk ger en värme när det är kallt, man kan torka sig på den när man är blöt och man kan förvara ömtåliga saker i den. Helt enkelt en fantastiskt bra sak att ha med sig på sina resor. En person som har koll på sin handduk kan man, enligt liftarens guide, lita på då han har koll på sakerna. Eller som det står i HHGTG:

"A towel, it says, is about the most massively useful thing an interstellar hitchhiker can have. Partly it has great practical value. You can wrap it around you for warmth as you bound across the cold moons of Jaglan Beta; you can lie on it on the brilliant marble-sanded beaches of Santraginus V, inhaling the heady sea vapors; you can sleep under it beneath the stars which shine so redly on the desert world of Kakrafoon; use it to sail a miniraft down the slow heavy River Moth; wet it for use in hand-to-hand-combat; wrap it round your head to ward off noxious fumes or avoid the gaze of the Ravenous Bugblatter Beast of Traal (such a mind-boggingly stupid animal, it assumes that if you can’t see it, it can’t see you); you can wave your towel in emergencies as a distress signal, and of course dry yourself off with it if it still seems to be clean enough.

More importantly, a towel has immense psychological value. For some reason, if a strag (strag: nonhitchhiker) discovers that a hitchhiker has his towel with him, he will automatically assume that he is also in possession of a toothbrush, washcloth, soap, tin of biscuits, flask, compass, map, ball of string, gnat spray, wet-weather gear, space suit etc., etc
. Furthermore, the strag will then happily lend the hitchhiker any of these or a dozen other items that the hitchhiker might accidentally have "lost". What the strag will think is that any man who can hitch the length and breadth of the galaxy, rough it, slum it, struggle against terrible odds, win through, and still knows where his towel is, is clearly a man to be reckoned with.

Hence a phrase that has passed into hitchhiking slang, as in " Hey, you sass that hoopy Ford Prefect? There’s a frood who really knows where his towel is." (Sass: know, be aware of, meet, have sex with; hoopy: really together guy; frood: really amazingly together guy.)"

Var med och fira Towel Day den 25 maj även du…Hur man firar det rent traditionellt?

Lätt fråga med ett väldigt enkelt svar. Ta dig en handduk, ta den sedan med dig var du än må vara den dagen.

Vi syns den 25 maj, med handdukarna i fast grepp och en tanke skänkt till Douglas Noel Adams.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *