Att förbigå Monopol

Alla vet vid det här laget att det är fullkomligt lagligt att privatimportera alkoholhaltiga drycker från andra EU-länder
. Genom denna numer allmänna kunskap formulerade jag för ett antal månader sedan en idé, en liten tankegång, över ett sätt att förbigå det svenska monopolet för alkoholförsäljning (genom systembolaget) och rucka lite på den fasta ordning som existerat i detta land sedan motbokens dagar.

Denna idé är relativt simpel, men kräver samtidigt att människor, köparna, är villiga att vänta en dag eller två på sina varor, det ger alltså inte det direkta resultatet av tillfredsställelse som att gå på systemet och köpa en pava vin till middagen kan ge . Men, vad gör det, när man kan få ut sina saker lite när man vill?

Idéen är simpel, men kräver en hel del förberedelser. Dessa tar vi här:

Först behövs ett par-tre olika företag som skall ha diverse olika roller i detta. Vi behöver ett fraktbolag, vi kallar detta BoggFrakt. Vi behöver ett Webbcafé som också agerar utlämningsställe åt BoggFrakt, låt oss säga att det heter BoggCafé. Sist men inte minst behöver vi ett tyskt litet företag som driver en webbsida med webbutik. Vi kallar detta företag för BoggAlko som på ett magiskt vis anlitar BoggFrakt som sitt föredragna fraktbolag.

Samtliga dessa tre är då separata företag, med egen ekonomi, men ägs kanske för enkelhetens skull av samma moderföretag.

Idéen går då ut på att personer går in på BoggCafé, där datorer hela tiden har BoggAlko:s hemsida som startsida och också som default öppen på alla skärmar. Företagets primära funktion är ju just som webcafé, med ett samarbete med BoggAlko som en ren bisak (BoggAlko kan t.ex. skyffla in pengar för reklam i BoggCafé, vilket borde göra saken lite mindre grå). BoggCafé hjälper då kunder att beställa sina saker via BoggAlko, som i sin tur anlitar BoggFrakt för att hämta upp beställningarna i Tyskland hos BoggAlkos samarbetspartners. Dessa lämnas sedan till BoggCafé som paket för utlämning till kunderna. När varorna lämnas ut så medföljer också skattesedlar för samtliga kunder, så att de som de ärliga svenssons de är kan betala sina punktskatter.

Startar man något sådant här nära danska gränsen både i Sverige (BoggCafé och BoggFrakt) och i Tyskland (för BoggAlko) så borde kunder (vid tillräckligt stort orderunderlag) kunna beställa hem saker betydligt billigare än på systemet, sköta beställning, uthämtning och betalning på samma ställe (BoggFrakt klarar såklart Postförskotts-liknande lösning vid frakt till sina utlämningsställen)

If indicated – full blood count, lipid profile, renal profile,5-6 cialis online.

. De får inte sina varor samma dag, men det får man ju leva med för att spara ett par kronor för detta.

Fördelen gentemot vanliga alkoholbutiker på nätet? Simpelt, du får en integrerad lösning där allt sköts från samma ställe, BoggAlko i sin tur har såklart också en publikt åtkomstbar webbutik där beställningar kan göras.

Bra eller dålig idé, det är frågan. Beroende på hur jag ser på den så ter den sig både bra och dålig. Men rent direkt känns det som något, om man ger det lite tid, kan rucka på Systemets monopol på alkoholmarknaden på ett helt annat vis än dagens rätt ostrukturerade privatimport gör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *