Att försöka ta bort det onda…

I mina unga (yngre) dagar så käkade jag en hel del alvedon mot huvudvärk, feber och t.o.m. "växtvärk". Detta ledde, någon gång under 1999, att Alvedon och andra paracetamol-tabletter verkade tappa sin effekt på mig.  Jag kan inte erinra mig en enda gång under de senaste  decenniet som en enskild paracetamolbaserad tablett hjälpt mig, varken vid huvudvärk, tandvärk eller någon annan sorts värk. Detta är ju lite upprörande då vi då sitter med 4st receptfria ämnen kvar, dessa är Fenazon (Finns i koffazon), Acetylsalicylsyra/ASA (Treo, Magnecyl, Bamyl), Ibuprofen (Ipren, Ibumetin) och Naproxen (Naproxen Merck, Pronaxen). Dessa har i sin tur alla varsina dåliga sidor. ASA och Ibuprofen är båda extrema på att irritera magmunnen, vilket kan leda till magsår och andra magproblem. Så dessa bör man inte ta varken för ofta eller i för stor mängd

H 2 antagonists (cimetidine)phosphodiesterase type V (PDE V) inhibitors or nitric oxide How to get viagra.

. Båda dessa (Mest ASA) hjälper till viss grad mot vissa av mina huvudvärkar, men långt ifrån alla. Vissa huvudvärksanfall kan jag bara förhindra om jag får tag i tabletter inom kanske 10-15 minuter från att jag känt att huvudvärken börjat. Ibuprofen kombinerat med Paracetamol ger en lite bättre effekt och lyckas på något magiskt vis göra saker som bara Ibuprofen själv inte lyckas med…D.v.s att ta bort delar av min huvudvärk (ingen av dessa ämnen lyckas egentligen någonsin ta bort all huvudvärk).

Fenazon marknadsförs som den Paracetamolallergiskes alternativ till just paracetamol, koffazon i sin tur är ungefär lika verkningslöst mot mina huvudvärkar (och alla annan värk) som paracetamol, vilket gör tabletten tämligen värdelös för mig.

Sedan har vi Naproxen, som ni kanske minns från TV-reklamen där olika värktabletter tävlade mot varandra och den vann för att den hade massa bra egenskaper som den lyckades hålla fast vid i 12 timmar när andra bara varade ett par?
Grattis kära tillverkare av denna fina pristagare, ni har lyckats få en tablett som gör absolut ingenting under tolv timmar
. Stående ovationer för er va!

Nu tänker ni, men herregud, herr Bogg kanske har migrän… Det är därför dessa tabletter är ungefär lika verkningslösa som att spruta vatten med vattenpistol på ett berg i hopp om att få det att erodera?
Ja, visst är det väl så.. Ska vi då ta en titt på de medel som marknadsförs, och finns tillgängliga receptfria, mot just migrän?

Först ut har vi favoriten, Eeze, som marknadsförs som räddningen för alla med migrän. Reklamrösten skryter om dess fantastiska egenskaper och hur den kan rädda alla migrändrabbades vardag. Eeze baseras på ämnet Diklofenak, precis som det generiska Diklofenak K, märkestabletten Voltaren och såklart då Eeze. Diklofenak K marknadsförs lite olika beroende på vilken av dessa tre märken man kollar på, Voltaren marknadsför det som bra mot Mensvärk, led- och muskel-inflammationer, Diklofenak K är mest bara lite generiska även här och skriver väl mest bara att det är smärtlindrande. Eeze å andra sidan skryter som sagt om sina fantastiska migränegenskaper…

Någon fantastisk anti-migränegenskap har jag inte märkt något av, däremot lyckades jag så sent som i veckan få en ordentlig bukkramp av detta fantastiska ämne…Smärtlindringen märkte jag inte av ett dyft heller… Bra där (Tummen upp till er grabbar!).

Sedan har vi Zomig nasal, ett receptbelagt ämne som för ett par (eller kanske ett?) år sedan släpptes receptfritt… Även detta marknadsfördes som de migrändrabbades frälsare.  Här får man stå ut med att stoppa upp en liten injektor i näsan och trycka av, en osedvanligt illasmakande substans sprutas då upp i näsan och bara bismaken av det hela får en att känna som att man vill spy. Så var man inte illamående av migränen/huvudvärken så är man det garanterat efter en sprej av denna. Smärtlindrande effekterna? Mja, sådär… Dom hjälper till viss del (så länge jag ligger still, rör jag mig är det kört). Istället så drabbas jag av fina bieffekter, dels att jag har svårt att känna smak över huvudtaget och jag får fina små synrubbningar på köpet . Sist jag använde detta fantastiska ämne så förstärktes färgerna rött och grönt medans alla andra färger fick ta ett par steg bakåt i mitt ögas perception av verkligheten. Jag kan ju säga att det aldrig varit så magiskt att kolla på ett rönnbärsträd på en grön gräsmatta. Fantastiskt fint, men inte direkt hur jag VILL uppleva världen!

Sist ut i detta lopp har vi trotjänaren Sumatriptan, som återfinns  – receptfritt – i Zumo (fantastiskt fantasirikt namn grabbar, verkligen…) och i sumatriptan merck. Ni som käkat tabletter av div. slag mot migrän känner denna bättre som Imigran.
Också ett fantastiskt hypeat ämne som tydligen också det, likt en sumobrottare, ska kunna brotta ner den värsta huvudvärken och putta ut den ur ringen som utgörs av mitt skallben. Detta är också det ämne som jag under åren haft näst störst framgång med att använda, det tar verkligen bort huvudvärken helt… De få gånger den fungerar. Ni ser… Ibland går det liksom inte bort vad man än gör…

Jag hade för några veckor sen en grym huvudvärk, av den typen att rör jag mig så vill jag dö, spy och lägga mig och gråta på marken…samtidigt… Jag kände det redan på morgonen när jag vaknade, det var för sent för att göra något, det fanns ingen återvändsgränd. Huvudvärken var där för att stanna.  Jag testade ändå desperat att slänga i mig det jag hade hemma, det blev där runt 10 på morgonen ett par magnecyl kombinerat med en ipren. Detta gjorde inte den minsta lilla buckla i min huvudvärk. Den bara hånlog mot mig och skrattade lite elakt där bakom ögat, innanför tinningen… Jahopp, det var alltså på det viset… Jag letade desperat i mina lådor efter något annat och vid 12:30 (2.5 timme efter förra dosen, tillräckligt med tid för att det ska gå ur) så slängde jag i mig ett par ipren kombinerat med min trotjänare magnecyl…Förutom huvudvärken så drabbades jag nu också av sura uppstötningar… Roligt värre! Senare på dagen (vid 14) inköptes ett paket Sumatriptan Merck och jag intog båda dessa tabletter… Verkan? Ingen, what so ever… Huvudvärken släppte av sig själv, dagen efter klockan 15…

Var hos läkare igår, fick Sumatriptan utskrivet på recept… Det är bra att ha, dels för att det är mycket billigare receptutskrivet (38.50 för 6st tabletter mot typ 200kr för 2 tabletter receptfritt…ocker). Dels för att det faktiskt, ibland, fungerar som det ska.

Nej, tillräckligt raljerande… var vill jag komma, jo, att det finns ett ämne som tar bort min huvudvärk totalt i 95% av fallen.
Nackdelen med detta ämne är att det dels är receptbelagt och läkare brukar inte vilja skriva ut det utan någon riktigt bra anledning.
Vad är då lösningen? Lösningen på problemet heter EU och de frihandelsregler som gäller här… Detta ämne finns då i lägre doser per tablett, helt receptfritt i Storbritannien, där av en händelse min sambos syrra bor. Lösningen blir då att utnyttja lagen lite smått grått och när då sambons syrra är över hit till sverige på besök, så får hon helt enkelt ta med sig ett par-tre paket av dessa tabletter. Vilket gör mig fit for fight i någon månad till mot mina huvudvärkar…

Lagligt? Tveksamt
Fungerande mot min huvudvärk? Definitivt.

Vad är då mitt förslag till läkemedelsverket? Jo, släpp kombinationstabletter baserade på detta ämne med lägre än 10mg av det per tablett receptfria i Sverige. Det fungerar bevisligen i Storbritannien (Där 8 & 12mg tabletter är receptfria) och i många andra länder i världen.  I Danmark säljs samma tabletter som i Storbritannien receptfria och det fungerar ju tydligen där…Snälla, gör detta, och låt mina i stort obotliga huvudvärkar vara ett minne blott..

Not:
Nu
är detta ämne beroendeframkallande, varför jag bara tar det i extremfall, d.v.s. kanske 1 gång i månaden eller mindre,  när det verkligen behövs och inte går över av vanliga ASA-tabletter. (Detta är såklart en av anledningarna till att Läkemedelsverket har svårt för att få tummen ur röven och släppa det receptfritt).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *